En kvinna med fräknar på ryggen

Att välja rätt solskydd till ansiktet

En bra solkräm är A och O för att skydda din hy från skador orsakade av solljus. Men med alla de olika alternativen på marknaden kan det vara svårt att veta vilket solskydd som är bäst för just ditt ansikte. Här är några tips för att hjälpa dig att välja rätt.

Därför bör du använda solskydd

Solskydd är en mycket viktig produkt för att skydda din hud mot skadlig UV-strålning från solen. För mycket UV-strålning är skadligt för huden och kan leda till för tidigt åldrande av huden och i värsta fall till hudcancer.

Solen intensifierar också hudens färg och kan accelerera hyperpigmentering. Dessutom påverkar solen kollagenproduktionen och skadar den naturliga produktionen av hudens kollagen vilket är en av huvudanledningarna till att solen kan få din hud att se äldre ut än vad den faktiskt är.

Vad är hyperpigmentering?

Hyperpigmentering är ett tillstånd där det finns onormalt mycket pigment i fläckar på huden. Hyperpigmentering är relativt vanligt och kan bero på många olika saker, inklusive exponering för solljus, hormonella förändringar, åldrande och skador på huden. Det uppstår när huden får en ökad mängd melanin, vilket är namnet på det pigment som både skyddar mot solen och gör huden mörkare.

Skillnad mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd

Det finns två olika typer av solskydd: fysikaliskt och kemiskt. Fysikaliskt solskydd innehåller ingredienser (vanligtvis mineralpartiklar såsom titandioxid eller zinkoxid) som reflekterar eller blockerar solens strålar, medan kemiskt solskydd innehåller ingredienser som omvandlar solens strålar till värme. Kemiska solskydd är oftast tunnare och genomskinliga medan fysikaliska ofta är vita krämer som upplevs som kladdigare och fetare.

Fysikaliskt solskydd kommer ofta i form av en vit kräm

SPF 50 eller SPF 30 - vilken ska man välja?

Det finns inget enkelt svar på vilken solskyddsfaktor du bör välja. SPF 50 ger ett mycket starkare skydd mot solen än SPF 30, så om du är mycket känslig för solen eller om du ska vara ute i länge, är det bättre att välja solkräm med högre SPF.

Men får jag verkligen färg om jag använder solskydd?

Ja, det gör du! SPF-värdet anger bara hur lång tid det tar för en person att bränna sig i solen, och har ingenting att göra med hur mycket färg man får. UV-strålarna som gör att vi bränner oss är också de som gör att vi får färg, så det är fullt möjligt att få färg även om man använder ett solskydd med en hög SPF.

Solkrämer för fet hy

Fet hy är en vanlig hudtyp och det kan vara svårt att hitta rätt solkräm. Det är viktigt att välja en lätt solkräm som inte täpper till porerna och som är smidig och okladdig. En gel eller mousse är ett bra alternativ för fet hud. Dessa krämer är lätta och oljefria och är därför extra lämpliga. Detta råd gäller även dig som söker en solkräm som inte ger finnar.

Solkrämer för känslig hy

Även för personer med känslig hy kan det vara svårt att hitta en bra solkräm. Först och främst, se till att välja en produkt som är parfymfri. Detta är för att minimera risken för irritation och allergiska reaktioner. Ett bra tips kan vara att söka efter produkter som är listade som hypoallergena. Detta innebär att solkrämen är fri från allergener och andra irriterande ämnen som kan orsaka irritation eller allergiska reaktioner.

Det kan också vara en bra idé att prova ett fysikaliskt solsskydd eftersom dessa inte absorberas av huden utan istället fungerar som ett skyddande hölje. Men observera att bara för att ett solskydd är fysikaliskt är det ingen garanti för att de är fria från allergener.

Det är också viktigt att välja en solkräm med en bra SPF (solskyddsfaktor) för att skydda din hud. Rekommenderad SPF är 30 eller högre. Om du är osäker på hur din hud kommer att reagera på en ny solkräm, applicera ett litet testområde först för att se om det uppstår någon irritation.

Läs mer

En kvinna som applicerar Miniderm på sin hud
Miniderm - vanliga frågor
Miniderm är en vit kräm som innehåller glycerol. Den här artikeln besvarar de vanligaste frågorna kring Miniderm såsom när man bör och inte bör använda Miniderm.